Friday, September 23, 2011

09.23 - Egy hónap


Nem semmi!

31 nap telt el azóta, hogy eljöttem Magyaroszágról, fizikailag otthagytam a családomat, a barátnőmet, a barátaimat, az ismerőseimet. Mindent, ami eddig a hazámként hozzám tartozott! Átmenetileg otthagytam, hogy fejlődjek, tanuljak és mikor vissza megyek, akkor többet tudjak majd visszaadni, mint ha otthon lettem volna ezalatt! (Ez a terv! Remélem, így is lesz! Amit tudok, meg fogok tenni!)

Tudjátok, hogy mindannyian hiányoztok! Remélem, hogy én is hiányzom:)

Néhány szám az elmúlt egy hónapból:

- 6 tucat tojás
- 5 gallon tej
- 8 sör
- 1 dl vodka
- 3 csomag virsli
- rengeteg kenyér
- 1 ID
- 1 SSN
- 80 munkaóra
- 1 segítőkész lakótárs

- 1 kedves freshwoman HABLer
- 2 kedves senior HABLer women
- 1 best chief
- 1 lézer nyomtató
- 1 blackberry
- 1 horgászbot
- 16 fogott hal
- 4 tantárgy
- 200 tanulással töltött óra
- 1 óceánlátogatás
- rengeteg élmény
- 823 blogmegtekintés

Nagyon örülök, hogy ennyien érdeklődtök utánam! Eddig minden nap írtam, ez az intenzitás csökkenni fog. Heti egy bejegyzésre. Ez viszont hosszú lesz, és angolul. Lehet, hogy lesznek benne hibák, de azok azért vannak, hogy tanuljak belőlük:D:D

Nagyon szívesen skypolok bárkivel! Skypecímem: bencerdelyi
Írjatok, hogy miről olvasnátok szívesen! (Ma előfizettem két magazinra: Entrepreneur és Field and Stream, lehet, hogy majd ezekről is írok!) Annyi féle dologról lehetne írni! Itt annyi minden más! Ha valakit érdekel, hogy milyenek a feketék, akkor kérdezze meg! Ha valaki a használtautópiacról kérdezne, tegye! Ha valaki a tőzsdéről, ám legyen! Minél több dologra kérdeztek rá, annál jobban tágul a figyelmem, hogy hol is élek!
Ha nem kérdeztek az sem baj:(

Nagyon jó itt lenni! Nagyon király ez a program! Semmikor sem késő belevágni! Én örülök, hogy megtettem!

Sziasztok! I'll be back!:D See you soon!

09.23 - horgászás!


Pábádábámm!!!
Reggel eltökéltem, hogy ma horgászni fogok menni! Kinéztem esőre állt. Nem érdekel!
Felmentem a takemefishing.com-ra és megvettem 28$-ért az inland fishing licenset és előfizettem 8$-ért a wildlife magazinra egy évre. Kinyomtattam az engedélyt, felöltöztem, haraptam egy kis kenyeret, horgászboto bekészítettem. A kinti hamutartók alól a kis műanyagdobozomba gyűjtöttem gilisztát és elindultam horgászni!!!!
Kipakolás (2 másodperc - táska ledob), csalizás (1 perc - giliszta feltűz), bedobás (

3 másodperc), várakozás (10 másodperc), kapás (2 mp), bevágás => első ame

rikai halam!!!!

Egy NAPHAL!! Sosem örültem még ennyire ennek az utálatos állatnak:D:D







Horgászom Amerikában!

Ezután őrületesen elkezdett esni az eső, de nem érdekelt, horgászom! 4 órán keresztül áztam, és ejtettem 16 darab halat! 6 darabot hazahoztam. 4 pisztrángsügért és két normál sügért.
Fogtam még ugye naphalat és valamilyen durbincsot és még egy fajta sügért.

(Át kell tanulmányoznom, hogy melyik angol név mellé milyen hal társul.
Egy spori is kint volt még, ő nem fogott semmit, és aztán el is ment.
Itthon leveztkőzni, száraz ruhát felvenni, és pucolni a halat. Ez volt a program. Megpucoltam, Ilditől kértem lisztet és paprikát, megsütöttem őket, sütöttem mellé hasábburgonyát és tádámm:

Innentől nem fogok soha többet halat vásárolni! Cél, hogy minden héten legalább egyszer egyek halat!
Nagyon finom volt mindegyik! Király nap volt a mai! Méltó ünneplése annak, hogy egy hónapja itt vagyok!!

09.22 - marketing

Mit kell tudni, hogy mi van nálam, ha csütörtök van? Marketing!!
Ja, még annyi, hogy szerdán reggel majdnem elpusztultam. Fél4-kor arra keltem, hogy szét akar szakadni a fejem és a bal szemem ki akar ugrani a helyéről és száradok ki. Nem volt poén! Fél5kor úgy döntöttem, egy fájdalomcsillapító után, hogy itt az idő kezdjük el a napot, mégse álmomban haljak már meg. Egész nap nem voltam egy 100as égő. Business ethics után le is feküdtem aludni, és vártam, hogy csütörtökre jól legyek. És jól lettem!!

Egész nap marketingeztem.
Órán jött a második pofáraesés. Egyébként mindenkinek. 102/57 pont, elég silány! Namondom, itt fordulok le a székről. Nem vagyok én ahhoz szokva, hogy ilyen szar vagyok. Mellettem Kathelint alig mertem megkérdezni, hogy neki hogy sikerült. 102/60. Ő egyébként a Target (WallMart versenytársa) HR igazgató. Dennis tőlem balra 102/54. Ő a Delliotnál adótanácsadó, és a Law Schoolban a Taxation Director. Akkor egy kicsit megnyugodtam. Az egész osztályból 4 embert kivéve, mindenki töröltette az eredményét és lemondtunk a két fél skippelési lehetőségről. Ezután minden esettanulmány 100%ban be fog számítani.
Tanács => sokat kell nagyon rövid idő alatt fejlődnöm:D

09.21 - szembesülés

Kedden este még csapatot váltottam a case study órán, mert egy hulladék volt a saját csapatom. Egy elég nagy etikai dilemmában találtam magamat, illetve Ildivel együtt. A tanár az első órán mondta, hogy mindenki alakítson ki csapatokat, forduljon össze 4esével. Hát jó, az internationalek egymás mellett ültek és így egy csapatba kerültek, vagyis kettőbe. Ildi az egyikben, én meg a másikban. Nekem az egyik kínai lány jutott és a lezbi brazil művészettörténész lány. Ez eddig nem is volt probléma, amíg ki nem derült, hogy ez a felállás 60%ban fogja meghatározni az év végi jegyemet. Ajjaj.
Dilemma részletei:
- hátrányban leszünk az amerikai csapatokkal szemben (nyelvben mindenképpen), mikor prezentálni kell
- mit tudok tanulni a csapattársaimtól
- már egyszer kialakultak a csapatok, hogyan mennénk máshoz
- mi van, ha ők nem akarnak vegyülni
- Bence, már megint neked van bajod csak..
- ez már túl késő

Óra előtt írtam egy emailt, hogy a többi international mit gondol a dilemmám közös részéről. Aztán találkoztam a csapattársaimmal. Nekik is felvetettem a témát. Persze ők nem éreztek semmiféle aggályt. De ha akarom, akkor szólaljak fel. Szuper. Kérdeztem, hogy jó, felszólalok, de akkor mellettem állnak-e. Mondták, hogy még nem tudják..:) Aztán nekikezdtünk az esetnek. Nagyon abszurd életképtelen ökörségeket hoztak fel. Vagyis nem voltak rosszak, de nem az volt a jó út. Betelt a pohár, mondtam, hogy velük nem tudok egyet érteni. Egész úton a teremig, nem szóltak hozzám. Mondom, ezt jól megcsináltam, de nem érdekel. Ildi mondta, hogy náluk mindenkinek van aggálya a közös csoport felől. OK, ketten meg is kerestük a tanárt, inkább Ildi beszélt, én lehet, hogy nem lettem volna a legfinomabb:) De megértette mit akarunk és majd óra végén visszatérünk rá. Jó a felvetés.
Órán átbeszéltük az esetet. Egész végig szét akartam feszülni az izgalomtól, hogy mondjam el az ötletemet. És igen, rám került a sor. 5 percen keresztül beszéltem. Nagyon tetszett a megoldás a tanárnak, kétszer is hivatkozott rám (Benszere) az órán!!
Ahogy közeledett a vége a szeánsznak jött az aggály felvetés. És én át is mentem egy amerikai csapatba. Sokkal komolyann figuráknak néznek ki. Egy wallstreeti bróker, egy pénzügyi geek és a bróker felesége, aki kicsit ideggyenge és állandóan rágózik és Allissonnak hívják és már szálkás a rágóizma az álkapcsán, és egy éttermet vezet. Jó lesz!

Reggel volt business communication, kikaptuk az első házifeladatokat. Kaptam egy nagy (.....) B-t:D Pedig azt írta rá Lisa, hogy best structured bio ever... Köszi, ha Bt ad rá. Na úgyhogy legörbült a mosoly az arcomról...
Este Adobor óráján szintén kikaptuk az első esetet. Ez B+/A- lett. Nem olyan rossz. A mostani házit teljesen más struktúrában készítettem el mint mindenki más, tesztelem a tanárt, hogy mit szeret. Meglátjuk!

09.20 - IDm története

Mivel hétfőn nem volt nyitva a waterbury-i DMV (Department of Motor Vehicle), így kedden András elvitte engem hajnalok hajnalán a pógár jenő hivatalba:) 7:45-kor nyitnak én már 7:29-re ott voltam és már csak a 9. lettem a sorban. András pedig elment munkába, így a visszajutást nekem kellett megoldanom. Már a sorbaállásnál ezen gondolkodtam. Csepergett az eső, a buszmegálló 3,7 mérföldre, azaz 5,92 km-re. De nem ám lakott területen vezet keresztül, hanem a felét gyorsforgalmi mellett kellett menni, no járda, no padka, csak gyors kocsik és rossz látási viszonyok:D Juhéé!
Sebaj, kinyitottak, egyből mentem ahhoz a fülkéhez, amit mondott még előző héten pénteken a pali. Ott pedig mondták, hogy álljak az egyes sorba:( Mire ezt nekem elmondták, már csak ismét az 5. voltam. Szuper. 20 perc után én következtem. Mondom a néninek, hogy nekem már elkészült a kártyám, csak adja ide. Nemnem, az nem úgy van. Kártya még nincsen kész, csak a background checking. Újra odaadtam minden papíromat, nézték, hogy hol vagyok a rendszerben, majd csak meglettem. Mondta, hogy jó, menjek át a másik fülkéhez, ahol majd csinálnak rólam képet. De mondtam, hogy már csináltak egyet. Nemnem, az csak a belső rendszerükbe kellett, az igazolványon a mostani lesz! Így elkészült a connecticuti IDm hivatalos fényképe rólam, ahogy kell, esőkabátban, csapzott hajjal, sárga pólóban, tükör nélkül:D A nénit kérdeztem meg, hogy jól áll-e a hajam, ő meg elnevette magát, hogy jójó, csak csináljuk már:D
2 perccel később a kezemben volt a dokumentum, amivel igazolhatom, hogy amerikában lakom jelenleg. Tudok autót venni, tudok horgászengedélyt vásárolni, tudok alkoholt venni, tudok bármit csinálni, amit egy amerikai!! Juhéé! Nincs több útlevél! Elég para állandóan azzal mászkálni! Ha azt elhagyom, akkor komplikáltabbá válna itt a helyem, de adna írnivalót a blogra:D
Ezután jött a napom java! Eljutni a buszig, onnan pedig haza. Gyalog indultam, egy autóst kérdeztem, hogy elvinne-e a Thomaston végéig, mondta, hogy nem. Lehet, hogy gyanusnak tűntem... Az iskolabuszos sofőr sem engedett fel, pedig magyaráztam neki, hogy diák vagyok:D
Így felkerekedtem a nagy útra. Volt olyan, aki megállt és lefényképezett, annyira hihetetlen volt, hogy bóklásztam szemben a forgalommal a semmi közepén. Azért nem voltam teljesen nyugodt útközben, tegyük hozzá:) De egy óra múlva és két útbaigazítást követően eltaláltam a buszpályaudvarra.
Pherrrsze! Ahogy azt Móricka elképzeli! A buszpályaudvar úgy néz ki, hogy egy csomó helyen ki van írva, hogy BUS STOP, de hogy mi indul onnan az nincs kiírva. Kb. 5 embert kérdeztem meg, hogy honnan indul a J4-es busz. Mindenki mondott valamit. Aztán nagy nehezen kiderítettem, hogy pont az ellenkező oldalról indul, mint ahogy gondoltam és egy olyan helyről, ahol nincs is kitéve, hogy BUS STOP. Az egyik buszt le is késtem, amíg keresgéltem, így 1:40 percet vártam Waterbury kellős közepén. Csak sötétkékek voltak mindenfelé.:D Sötétebbnél sötétebbek:D
Végre megjött a busz. Elővettem az 1$ 25 centet, amit Andrástól kaptam kölcsön, mert egy gépbe kell bedobni és nem ad vissza és nem tud váltani. Egy zsidő srácnak a hoodban lakó sötétkékek adták össze a pénzt, mert csak 100$-sa volt. Így ingyen utazott, nem rossz.:)
És 40 perc alatt ajtóhoz is értem Waterburyből. És meglett az IDm! Nagyon örültem neki!!

Wednesday, September 21, 2011

09.19 - alakformálás:)

Kicsit lemaradtam, mert alig lehet követni, hogy mi történik velünk!
Hétfőn nagyon készültem, hogy elmenjek az IDmért, de kiderült, hogy nem lehet bemenni érte, mert hétfőn persze nem dolgoznak! Juhé.
Már nem nagyon emlékszem, hogy mivel ütöttem el az időt, de hamar eljött az este. Jaa, tudom már! Képeket csináltunk magunkról az új quinnipiaces HABLös repianyaghoz. Ron a profi fényképész már két hete elérhetetlen, így gondoltam egyet, és felhívtam Ildit, hogy tudnánk-e képeket csinálni, mert akkor ő is pikpakk elkészülni a brossúrával. Találkoztunk is kora délután. (Ja, ismét eszembe jutott, hogy hol voltam. Fel kellett mennem a kampuszra, mert jött csomagom. Azt hittem, hogy a várva várt webkamera lesz, de csak az aksi jött meg a laptophoz.)
Én csak felül vágtam magam puccba, alul maradt a farmer, meg a papucs. Ildinek ez nem ment volna olyan könnyen:D Bár a csajok mindig tudnak meglepetést okozni az öltözködésben, nekem főleg. Vicces volt, mert pont rossz helyről sütött a nap, aztán egy-egy állólámpával megszerkesztettük a világítóstúdiót és jöttek a képek. Csináltunk bent is és kint is képeket, egyik másik odalról is, közelit, távolabbit, komolyat, mosolygósat, vicsorítósat, minden félét.
És elkészült a borssúrába való kép is mind a kettőnknek. Decemberben majd meglátjátok, vagy még hamarabb, amikor megy majd Chris.
Nade lényeg a lényeg, hogy este pedig elmentünk egy fenszi étterembe, ahol olyan volt a parkoló, hogy a kulcsot kellett csak odaadnod és beálltak a helyére, és amikor mentél el hozták a kocsit. Nem volt gyenge:) Minden hábölös ment, Chris, volt még két emberke az egyetemről és a két sztárvendégünk. Egy kinti magyar hölgy érdeklődött a program iránt, szeretett volna többet megtudni róla. Nagyon kedves nő volt. Tiszta amerikai, de mégis magyar, fhantasztikus:D Jót cseverésztünk, és inkább jól laktam:D Kellemes két órát töltöttünk el együtt. Megtisztleve éreztem magam, hogy ilyen helyen lehettem.
Ismét a kajára lyukadok ki, de efölött nem sikolhatok el (does it make sense? is it correct?):D
1. kedvcsináló (narancsos sör, sült tésztagolyó mellé)
2. PH kiegyenlítő (puha, ropogós, friss barna házikenyér - igazi köpült vajjal)
3. előétel 4 féle
- rákos-rukkolás saláta
- crabcookie (rákból kis fasirtgombóc, hajdina csírasalátával)
- tigrismogyorós padlizsánkrémes maszala ágyon tintahalfalatok
- a séf specialitásaként shrimp máshogy - minden nagyon finom volt, és az összes tengeri herkenytű ízletes volt teljes mélységéig
4. főétel
nekem egy gyönyörő 1 poundos mediumra sütött steak volt áfonyaöntettel és valami zöldség salátával, nagyon leveles valami volt, kis savanyúubrokás és kitudjamégmilyen fűszerekkel készült majonézzel és hasábkrumpliszilánkocskák
5. desszert
sorbet (na ez nem volt egy jó választás tőlem - az én verzióm egy szó, az övék két teljes sor volt, és jégkása volt kb.:D)
mellé kínáltak kétféle bort: Pinot Noirt és Cabernet Saugvinont - testes, savas, márványos száraznál is szárazabbak voltak (viszont semmiféle kén származékot nem véltem benne felfedezni) - én nem ilyet választottam volna, de jó volt ez is:) (csak azért, mert nem mindenkinek passzolt a kajájához, pl. lazachoz biztos, hogy nem adtam volna vöröset, illetve a desszertek egyikéhez sem illett)(de enivéj, cool volt az este nagyon!!)

Én gyorsan le is feküdtem aludni, hogy ilyen jó élményekkel térjek nyugovóra.


Monday, September 19, 2011

09.18 - driving test course II.


Ismét ellátogattunk az autósiskolába, most egy fiatal srác tartotta az órát.
A 8 órás kurzusból 4 óra csak az alkoholról és a drogokról, azok vezetésre gyakorolt hatásáról szólt.
A halálos balesetek 40%-ban felelős az ittas vezetés. A 21 éven aluliak közötti ittas vezetés miatt bekövetkezett balesetek esetében a halálos áldozatok fele nem ivott alkoholt. Egy 150 poundos 6 és fél láb magas férfi esetén 3 sör még 0,08 véralkohol alatti szintet hoz, 4-nél m

ár meghaladja. De óránként 0,015-tel csökken a véralkoholszint. Külön volt táblázat nőkre is. Nekik a második sör haladja meg a szintet. De mondta, hogy legjobb, ha a kocsiban alszunk, ha ittunk, társainkat se hagyjuk ittasan vezetni. Nekem a vezetés és ivás két külön dolog. Iszok vagy vezet!
Nem szabad dudálni a másikra, mert lehet, hogy bepöccen és a pirosnál lelő.
Nem szabad tailgatingelni a másikat, vagyis a szájába mászni az előtted haladónak. A rendőr úgy megbüntet ezért, mint a huzat. Ha az előtted lévő a belső sávban nem akar kihúzódni, akkor nem fénykürtözhetsz rá mert vagy a rendőr büntet meg, vagy ő jelent fel.
Ha egy iskolabuszt nem engedsz ki, ha indekszel 400$ a büntetés.
Ittas vezetésnél először 90 napra veszik el a jogsidat, a másodiknál 180 n

apra aztán 3 évre. Volt olyan, akinek másik államba kellett költöznie, mert 3 évig jogsi nélkül éhenhalsz. A 4000$-os büntetésről nem is beszélve.
Piros lámpánál, ha külön tábla nem írja, akkor jobbra kanyarodhatsz. Ha olyan kereszteződésbe érsz, ahol mindenkinek van STOP táblája, akkor érkezési sorrendben kell áthaladni.
Vasúti átjárónál nem kell csak egy kicsit lassítani. (De azt is óvatosan, hogy nehogy hátulról belédmenjenek. Külön filmet néztünk meg a kamionok és az autó sofőrök viszonyáról. Megnéztünk organ donation filmet (az elég megrendítő volt, kb. minden lány elkönnyezte magát és nem bírta végig nézni), nyilatkozhatsz, hogy ha meghalsz autóbalesetben, akkor felajánlod-e a szerveidet, ha igen, akkor tesznek egy kis piros szívet a jogsidra.
Itt nem az autósiskolák tanítják a gyerekeket vezetni, hanem a szülők. 180$-rt
lehet venni 14 évesen vagy 16 évesen permitet, amivel tudod a szüleid autóját vezetni, ha ők is benne ülnek. A felelősséget ők vállalják. Autósiskola csak ez a 8 órás kell, abban is csak általánosságokat mondanak. Mindent tanulj meg az úton tapasztalás útján. Cool. Mire mész
vizsgázni, már tudsz vezetni. Nem úgy van, mint otthon hogy 100x ezer forintot kifizetsz a jogsisuliknak, hogy aztán 3x megbukj.
Következő lépés, hogy el kell menni elméletből
vizsgázni. 40$. Aznap mész vezetni is a saját kocsiddal, én esetemben bárkinek az autójával egy vizsgáztatóval egy idegen, ismeretlen, random útvonalon. Majd egy szemvizsgálat és kész is. Ha megbuksz valahol, akkor újabb 40$.

A tanfolyam után elmentünk a magyar piknikre! Az itteni magyar közösség eventj
ére. Összeismerkedtem egy pár 60-70 éves nénivel, hát inkább ők cuppantak rám!:D 3 órán keresztül meséltek, kérdezgettek, fényképeket csináltak.:D Az egyik a legérdeklődőbb akkora magyarnak vallotta magát, hogy még engem is Balázsnak hívott. Meg 5x megkérdezte, hogy a Bence magyar név-e. Öccsssssémm!!
Én csak az 56-os magyarokkal beszélgettem. 80%-a vállalkozó. Jól élnek! Haza mostanában akarnak jönni, mert 2x annyit ér a pénzük otthon. A gyerekeik nem akarnak Magyaroszágra visszajönni. Kiutazásuk története. Őket valamilyen okok miatt üldözte a rendszer és a káosz kiváló alkalmat teremtett a menekülésre. Nemzetközi segítséget kaptak, az osztrák határon 250.000 magyar szökött át 2 hét alatt. Ott táborokban helyezték el őket, és jelenetkezhettek különböző országokba, akik kvótát nyitottak meg a számukra. Lehetséges országok USA (60.000 fő), Új-Zéland, Ausztrália, Németország, Franciaország (nekem ennyit mondtak). És oda mentek, ahová kisorsolta őket a gép. A legtöbben Németországon át (1 hónapot vártak ott is táborokban) hajóval utaztak New Yorkba vagy New Jerseybe. Aztán gyárakba vitték őket, és a szerencsére bízták az életüket. A legtöbbüknek bejött az élet.
Ami érdekes volt nekem, hogy hiába követik az eseményeket, hogy mi van otthon, olyanok, mintha egy-egy japán katonát találnál egy csendes-óceáni szigeten, akik még mindig azt hiszik, hogy tart a II. vh. Hatalmas revízionisták az 56-os magyarok (ismét hozzáteszem, kicsi volt a minta, de ők ilyenek voltak).
Nagyon kedvesek voltak a nénik,
már össze is akartak szervezni az egyik kinti magyar lányával, aki pont illett volna hozzám:D Én meg csak pislogtam! Mondták, hogy 4 gyerekünk lesz:D Az emailemet is meg akarták szerezni, de túl offenzívnek tűntek és így nem adtam ki magamat.
Alig akartak elengedni a buli végén!!:D Szóval jóvolt!
(Ja és volt gulyás, és kolbász, pecsenye, töltött káposzta is, finom volt, de az otthoni, nagyi főztjével nem is versenyezhet!)

Sunday, September 18, 2011

09.17 - driving test course I

Szombaton reggel a kis csapat: Évi, Ildi és én, reggel 7:10-kor felkerekedtünk a Hamden Driving Schoolba, jogsitanfolyamot csinálni.
Megtaláltuk a helyet, de nem volt ott senki 7:32-ig, amikor jött egy kis csaj, hogy milyen lelkesek vagyunk, jó ezt látnia. Befizettük a tandíjat, és beültünk a 2x4 órás oktatásra.
Vicces szabályok vannak itt. Vagyis érdekesek, meg az oktatási módszertan is érdekes.
Holnap írok erről egy kicsit hosszabban.
(Csak, hogy kép legyen a résztvevők összetételéről: amilyen színeket és rasszokat el tudtok képzelni, minden volt. Meglepő! Mi mindenhol a bevándorlókkal találkozunk!:D)

09.16 - no ID again

Pénteken reggel mentünk business lunchra az egyik Fortune 500-as company egyik alkalmazottjával, aki fog minket felvételiztetni is Hartfordba. Most az utat nem mesélem el, kicsit eltévedtünk megint, vagy 3x, de megtaláltuk a helyet. Chris, Ildi, Évi és én körbejártuk a helyet. Egy hét épületből álló komplexumot képzeljetek el, ahol 6000-en dolgoznak minden nap egyszerre, az összes épület egybe van kapcsolva. Eszméletlenül hatalmas!
Aztán beültünk kajálni, megjött Dan is. Elkezdtünk beszélgetni, én csak az evésre bírtam gondolni, mert nagyon éhes voltam már. Jót társalogtunk. De nem is ez a lényeg. Jön a pincércsaj, hozza az étlapot. Dilemma újból, mit egyek. Valami amerikai és valami special és nagy legyen.
Negyed óra után sikerült a legrosszabb választást meghoznom, ahogy ez nálam lenni szokott. A többiek kértek chiken/turkey/whatever wrappert krumplival salátával, stb. Normál kaja, semmi extra, viszont finom és sok.
Én akkor faszagyerek leszek, kérek egy nagyadag chilit!
Hát nagy csalódás volt, hogy a Bud Spenceres babos chili (tudom, hogy ők hagymásbabot ettek) helyett egy nagyadag darálthús pörkölt volt egy kis csilipaprikával. Semmi nem volt hozzá, csak egy kanál. Se kenyér, se sültkrumpli, se bab, semmi. Csak a zsíros hús, ami egyébként ízletes volt hozzá kell tenni!
Az ebéd után elmentünk IDt csináltatni, immár másodszorra. Most csak beadtuk a papírokat és mivel elvileg későn érkeztünk nem kaptuk már meg az IDt.
Jepp, most törhetjük a fejünket, hogy jutunk megint oda. Visszafelé vettem egy lézernyomtatót, foglalatátalakítót. Megvolt az első amerikai reklamációm, 50$ral elütötték a cuccaimat, rossz árakat vittek be. Aztán fél órán keresztül adminisztráltunk, de visszakaptam a pénzt. Juhúú. Bementünk a Dunkin Donutsba. Isteni finom white hot chocolatet ittam és boston cream fánkot ettem. Az a legfinomabb, meg van töltve vaniliás szósszal! A nap fénypontja ez volt!

Friday, September 16, 2011

09.15 - nagyon hosszú nap

Mivel előző este sikerült jót ennem, innom, így elmaradtam az előző napra maradt teendőimmel, munkáimmal Chrisnek is meg magamnak is. Na, csütörtökön utolértem magamat!
5kor kelés, 8ig megcsináltam a munkát, aztán jöhetett a maratoni marketingnap.
Elolvasni 2 chaptert, megoldani egy egyórás tesztet, elolvasni az első marketing esetet és nekiállni megoldani. Délután 5ig ültem a gép előtt és tanultam. Jó persze 3 óra így is elment belőle másra (fiziológiai igények kielégítésére), de nagyon elfáradt az agyam mire menni kellett órára. De elkészült a megoldás! Nagyon speckó megoldási formája van a tanárnak. Egy egyoldalas ppt dián kell levezetni mindent! Az a kihívás, hogy minden legyen benne egy diában!
Kinyomtattam a caset, aztán átmentem Ildihez egy 20 percre, hogy lássak embert, meg kicsit kimozduljak a szobámból. A 20 perc alatt elkezdett esni az eső, szuper. Persze csak pulóvert vittem, annyira hideg nem lesz. A shuttlre fél órát vártam a megállóban, mert a sötétkék sofőr kicsit szórakozottan dolgozik. Ő sem szívinfarktusban fog meghalni, hacsak egy dühös utas halálra nem ijeszti! Én már az voltam, mikor felszálltam, mert sikerült hála neki 10 percet késnem annak a tanárnak az órájáról, akiéről cseppet sem akarna késni senki!!
Az óra az eset megoldásával telt. Elég jól sikerült szerintem. Soha rosszabbat. ÉS! Aminek nagyon örülök, hogy megtört a jég, és 2x is felszólaltam órán! Jót mondtam! És meg is jegyezte a nevemet. BENCI vagy BENSZI. A marketingen ez lett a nevem. Jepp.
Visszafelé sz*rrá fagytam. 30 percet vártam a 15fokban egy vékony pullóverben. A securitisek is kérdezték, hogy nem fázom-e. Mondtam nem, mi ahol én lakom így bírjuk a hideget! A nagy sz*rt, teljesen belémfagyott minden a félórás várakozásban. A buszon a kedvenc sötétkék sofőröm volt, aki most kivátelesen mielőtt hazamentünk volna, még tett egy kis kitérőt, mindezt a két sötétkék utas miatt. Nagyon hirtelen összebratyiztak. De legalább a légkondi nem ment!
A marketingnek nagyon örülök! Meg annak is, hogy nullára hoztam magamat. Most megint jöhet a hétvégi szokásos lemaradás:D
Lesz program hétvégére!

09.14 - Whitney Bar and Grill

Reggel korán keltem megírtam a két levelet business comra. Órára épphogy beértünk, mert kicsit késett a shuttle. Milyen volt az óra?? Nem élveztem, elkapott az érzés, hogy nem tudok egy csomó szót. Át kellett írni egy szöveget egyszerűbbre. Honnan tudtam volna átírni, ha meg sem értettem azt. Mikor nagyon határozottan néztem rá, akkor nem szólított fel, csak amikor látta rajtam, hogy csak most ne szólítson fel:) Persze felszólított, kérdezte, hogy ezt hogy írnám át? Mondom, I do not know!:D Utána nem kérdezett, de volt egy jó hozzászólásom azért.
Óra után mentem vissza dolgozni, meg készülni az esti business ethicsre. Meg kellett írni az első esettanulmányomat rá.
Viszonylag egyszerű és rövid case volt. Arról szólt röviden, hogy egy hegymászó csapat 15,500 feet felett talál egy félmeztelen shadut (holy man), aki még életben van. Dilemma: leviszik a táborba és akkor nem tudnak felmenni a csúcsra, vagy felmennek? Felmentek. Te hogyan döntöttél volna? Elemzési eszközök: ethical frameworks/theories. Megírtam 3 oldalban. Jó lett, jót is beszélgettünk róla.
És aztán ahogy megbeszéltük találkoztunk az internationalekkel és mentünk a Whitney Bar and Grillbe egy sört meginni, kicsit beszélgetni (és én enni is!). Kellemes kis hely volt, remek lett a hangulat, jól éreztük magunkat! Első bulizás közeli élmény megvolt. Nekem egy személyes kihívással is meg kellett küzdenem, ami egy másfélkg-os Nachos BBQ chiken tál volt. Egy órán keresztül ettem, úgy hogy akiket megkínáltam, meg is kóstolták, hatalmas teljesítmény volt legyűrni a cuccot! De megcsináltam, a végén már izzadtam és zsibbadtak a rágóizmaim! Végre egy amerikai kaja! Ez volt a legnagyobb egyszemélyes kajájuk, amit ajánlani tudott a pincérnéni! I have done it! Yeah!! Képet majd rakok fel!
A többiek is örültek, mikor elpusztítottam a szörnyeteget. Ezzel véget is ért a buli, mindenkinek volt másnap tennivalója. Nekem is! Jött a marketing! Én nagyon jól éreztem magam a bulin! Otthon a finom barna Samuel Adams sörrel meg a másfélkg sajtos, csipős, grillezett csirketállal a hasamban egyből nyugovóra is tértem! És meglepődtem, de jól is aludtam!

Wednesday, September 14, 2011

09.13 - no extra

Gyönyörű nap volt a tegnapi, igazából semmi nem történt. Dolgoztam meg tanultam. Készültem az esti case study órára. Ami ismét hulladék volt. Ez csúnya szó, de jobbat nem tudok rá mondani. Semmit nem javult a professzor. Kár, hogy ő is most tanítja először életében ezt az órát. Nekünk meg kár, hogy rajtunk gyakorolja. Kár, hogy pont két nemzetközi diákkal kerültem egy csapatba. Hát így ültünk egy körben, és nanán, hogy az első ülésrend a döntő. Ha ezt tudom... Így most egy művészettörténésszel vagyok egy csapatban, aki tud angolul, de az üzletről semmit nem tud, a másik pedig egy kínai lány, aki meg nem nagyon mer megszólalni, azt is nagyon halkan teszi. Ez az óra biztosan nem lesz a kedvencem. A Corvinuson a case study órát annak ellenére, hogy milyen esetlennek tűnt, nagyon jól tartották ehhez képest.
Beültem a könyvtárba dolgozni, mert ott nincs annyira hideg. Az ablakban meg megláttam Évit, meg a török srácot, hogy együtt esznek a padon, gondoltam leköszönök nekik. Jót beszélgettünk, majd beköszönt Ildi is, aztán mi mentünk International Orientationre, de mivel nem volt pizza, el is jöttünk onnan. Évivel leültünk a fűbe az egyetemi tó partján és átbeszéltük, hogy milyen jó ez a program és jó, hogy itt vagyunk!
Ezután jött az esti óra, amin csak jól felidegesítettem magam, de minek?! Óra után megkérdeztem a hapekot, hogy jól emlékszem-e hogy ő nyomul entrepreneurship témában az egyetemen. Mondta, hogy jól, de mégsem ő foglalkozik vele, hanem keressem meg ezt a tanárt. OK, a tegnapi napban ez a név érte a legtöbbet. Majd meglátjuk, hogy mi lesz belőle.
Hétvégén megyek jogsi tanfolyamra 2x4 óra! Elég lazán csinálják errefelé:D

Tuesday, September 13, 2011

09.12 - tb kártya

Hétfő nálam most nem jelentett különösebb tényleges hétkezdést, mert már vasárnap is tanultam és dolgoztam Chrisnek. Ezt folytattam tegnap egész nap. Utolértem magamat a szobámban, elrendezgettem a papírjaimat. Összekészítettem a mappát az ID készítéshez.
Egy valami azonban még hiányzott a képhez, ami miatt pénteken már bosszankodtunk egy kört. Mivel nagyon ígérték, hogy jönni fog a levél 8 munkanapon belül, az meg már régen letelt, felcsattogtam az egyetemre és megnéztem, hogy van-e fejlemény a postaládámban. És! Igen!
Megjött a levél az Social Security Officetól, tapogatom hát bakker ebben nincsen plasztik kártya. Na, Bence, kezdheted az egész folyamatot előről, mert valami nem stimmel a hivatali csekkoláskor. De azért bontsuk, ha már megjött. Nem hiszitek el, de benne volt a TB kártyám. Ami hasonlóan szánalmas, mint otthon, kb. az hamisítja aki akarja, ugyanolyan egyszerű papírlap, mint amit hazánkban adnak. Csak itt jóval többet ér. Enélkül a vacak nélkül, nem kaphatok munkát, fizetést, ID-t, nem vehetek kocsit, ha elhagyom el tudják lopni az identitásomat, stb. Rá is van írva, hogy tegye el biztonságos helyre, és soha ne vegye elő. Kösz.
Lényeg a lényeg, nagyon megörültem neki, akárhogy is néz ki. Tudunk menni pénteken valóban IDt csináltatni, ami után tudok úgy viselkedni papíron, mint egy amerikai lakó. Jepp.
Mivel otthon ismét beidéztek a két évvel ezelőtti lopás tárgyalására, tekintettel arra, hogy 8000 km választ el a magyar igazságszolgáltatás palotájától, a fényképezőgépemet nem kapom vissza, kártérítést nem kapok, hagy ne kelljen már hazamennem emiatt. Az, hogy ez nekem idő és 160.000 forint lenne, arról meg nem is beszélek. Így az egyik ügyvédismerősöm segítségét kérve küldtem egy nagyon szép méltányossági levelet, csatolva hozzá az útlevelem, a vízumom, a beléptetés igazoló dokumentum és a sulitól kapott ösztöndíj levél másolatát. Csak elég lesz.
Hogy fel tudjam adni a levelet haza, kellett szereznem egy borítékot, ami 30 percembe telt. A suli postáján csak elöl átlátszó boríték volt, ami nekem nem volt jó. A bookstore-ban pedig csak színes, szagos, külenleges alakú borítékok voltak. Kérdeztem, hogy normális borítékot nem árulnak?? De ott van hátul. Igen, 100 darabos kiszerelésben lehetett is kapni:D
Bekéreckedtem Chris irodájába, kértem egy normál envelope-t (QU offical persze:) és megpróbáltam kinyomtatni az egy oldalas kérvényt. Nem szerette valamiért a nyomtató az én pendrivomat és doksimat. Irány a könyvtár! Ott még sosem nyomtattam. Beálltam a sorba, és mire odaértem a nyomtatóhoz láttam, hogy a könyvtári gépekről kell nyomtatási parancsot küldeni:D Újabb kör, kártya lehúzás, nyomtatás, és kész! 5 cent/lap. 9,5 HUF, kb. mint otthon.
Összefutottam Évivel is a könyvtárban, aki szintén ment a postára. Ott feladtam a levelet Budapestre. 98 cent, de a csaj nagyon félt megmondani a végösszeget. De mondtam, hogy nem baj, hogy ilyen sok, kifizetem:D Otthon Tarcalra adok fel ennyiért levelet, és ki tudja mikor érkezik meg.
Kint Asusszal összefutottunk. Helyzete: nincs ID-ja, anélkül nincs kocsi, anélkül nem tud költözni a családjával mert már 3. hete egy motelban laknak, SSN nélkül nincs ID (3 hét) és nagyon fogytán van a pénze. Autót nem kölcsönözhet, mert nincs ID-ja. Hát Asus nem áll valami jól.
Csináltam magamnak egy ilyet: http://about.me/erdelyi
Meg elkészült a végleges logó is! És persze rengeteg tanulni való maradt mára, holnapra és azutánra!

Monday, September 12, 2011

09.11 - 09/11

Na mi történt 10 évvel ezelőtt??
Én éppen ruhát vásároltam a Sever Center Miskolcban, és még csak 12 éves voltam. Nagyon durva! Éppen ott vásárolgattunk, amikor olyan háromnegyed 5 körül már mindenki a kihelyezett plazmatévén nézte, hogy valami hihetetlen dolog történt Amerikában. Én akkor még fel sem fogtam, hogy ez micsoda tragédia volt. Sőt igazán szeptember 11. csak tegnap tudatosult bennem, amikor egész nap és már 10-én is minden a 10 éves évfordulóról szólt.
Tegnap a WTC helyén megépített gyönyörű emlékparkot adták át. Beszédet tartott a kis bush, nagy bush, bill clinton, ny állam kormányzója, obama. Egész nap az elhunytakhoz szóltak pár mondatban a hozzátartozók, emlékkoncertek voltak, külön számot írtak erre az alkalomra. Abban a percben amikor lezuhant a 39-es járat, mindenki nevét bemondták és kongattak egyet a harangon. Ugyanez volt, amikor az északi és amikor a déli torony ledőlt. Lejátszották, hogy mi történt. Minden tévéműsorban szemtanúk szólaltak meg, tűzoltók mesélték, hogy mit éltek át. Hozzátartozók mesélték, hogy veszítették el a szeretteiket, az utolsó perceikben is együtt voltak.
Nekem a legérdekesebb a CT rádión lejátszott elnöki nap volt. 10 éve Bush hogyan tudta meg a történteket, hogyan reagálta le, kiket hívott össze, hogyan tájékoztatta az amerikai polgárokat. Érdekes volt hallgatni, hogy egy topvezető hogyan viselkedik ilyenkor. Azért ő is ember, mert nagyon ki volt akadva, de tudta, hogy mit kell csinálnia! Tetszett az a műsor.
Persze nem a tévé előtt ültem egész nap, sőt nem is ültem előtte, csak behallatszott a konyhába, amikor főztem, vagy pakolgattam vagy mostam, mert hogy nekünk itt attól ment az életünk a megszokott formájában. Voltunk hétvégi bevásárláson, nem vettem grillcsirkét, mert már rosszul vagyok ha rá kell néznem is! Van megint pulykaszalonnám, mert az finom és természetes (trukeybacon??!! fincsi) Délután nagy tanulási láz jött rám, mert le voltam maradva. Chrisnek is dolgoztam, logótervezés, stb. Este kellemesen tértem nyugovóra.
Ezt néztük meg a csillagok születésének előadásán:
This is star travelling!! Enjoy!

Sunday, September 11, 2011

09.09 - autók

Nem egyszerű dolog itt az autóvásárlás. De megpróbáltuk tegnap. Elmentünk kettő potenciálisabbnak tűnő kereskedőhöz. Tudni kell, hogy itt amerikai nem foglalkozik használt kocsikkal, maximum vadonatújakkal. Az első helyen azt a Hondát, amit előző este kinéztünk már el is adták. :( Ilyen ez a popszakam!
Sebaj nézzünk mást! Volt egy nagyon szép Honda CR-V 4x4-es, amit el is vittem egy körre. Nem volt rossz menni vele, de nem az a kocsi, amibe egyből beleszerettem. Manuális váltós volt, a pali kérdezte, hogy tudom-e vezetni, mondom, persze!! (Itt a stickes kocsiktól óvakodnak a helyiek, mert nem tudják elvezetni:) Beültünk, András hátulról kérdezgette a dealert, én meg csendben vezettem. Kipufogó lyukas volt, megcsinálják, fék rossz volt, megcsinálják, alváz rozsdás volt, nem tudják megcsinálni, de ebben a korban ez természetes. (Tiszta rozsda volt az alja.) Ezt a kocsit egy tulaj vezette eddig, aki egy 68 éves pali volt. Rendesen szervizeltette, de a connecticuti utakon télen ezek az autók nagyon sokat kapnak. Folyamatosan nagyon durván sózzák a havas utakat, és az megeszi az autót.
Ezért volt kiírva az egyik helyen, hogy kalifornia car. Azon egy csepp rozsda sem volt, mivel arrafelé nincs sószórás hó hiányában.
A Hondát letettem és elvittem egy Lexust egy körre. 3,3 literes V6-os motor, krémszínű bőr belső, mindenhol fotelek benne, automata váltó, kiváló gyorsulás, jó fékek! Úgy ment, mint egy álom! Előnyök: - gyönyörű, elegáns, megbízható motor, kényelmes belső, dinamikus vezetésélmény, jó árérték arány (meg különben sem volt még Lexusom:) Hátrányok: -magas fogyasztás, drága szervízeltetés, nagy rizikófaktor, hogy elszáll benne valami. Az automata váltó cseréje a kocsi vételárának 60%-t tenné ki. És akkor arról, hogy más is elszállhat benne nem is beszéltünk, persze Toyota luxusautóban miért szállna el bármi is? Mert miért ne? Ugyhogy azt is otthagytam.
Átmentünk egy mexikói által vezetett kereskedőhöz. Ennél a palinál nem lehet alkudni. Talán egy kicsit. Két autó tetszett: Toyota Camry és egy Honda Accord. Toyota nagyon szépen ment, viszont kereten kívül volt. A Honda meg egy ipari hulladék volt kb. az előzőekhez képest. Hagyjuk is.
Aztán elmentünk még erre-arra. Egy Dinerben megebédeltünk. Kaptam (mert kértem) egy 30 cmes 10cm átmérőjű marhahúsos, sült hagymás, sajtos subot (csónaknyi méretű volt), egy adag hasábot, és egy félliteres üdítős dobozt. Nekiláttunk, mindenki hasonlót evett! Jó, Ildi kicsit kisebb adagot. Én Root Beer italt ittam hozzá, aminek olyan íze volt, mint egy torokcukorkának és egy gyógynövény gyökeréből készítik. Nagyon finom ital. Ebből egy jó litert meg is itt még a kaja mellé, és nagyon jóllakottnak éreztem aztán magamat. Végre ettem egy igazi amerikai dineres ételt!
Utána még megálltunk egy Toyota márkakereskedésben, kérdeztem hogy van-e autójuk x összegért és így mondták, hogy nincs, esélytelen. Ők kicsit más árszinten mozognak, de legalább megpróbáltam.
Egy kis feketesrácnak a garázsánál is megálltunk. Ott egy Saturn Iont vittem el egy körre, jól ment, de nem engedett alkudni egy centet sem, és garnciát semmit nem akart kb. adni. Így mondtam neki, hogy kössszzzzii! A srác azt se tudta, mit mondjon. Nem ezt várta:D
De keménynek kell lenni a kereskedőkkel, mert egyből észreveszik, ha lehúzhatnak.
Este elmentünk New Milfordba egy obszervatóriumba Andrással és Ildivel. A csillagok keletkezéséről volt egy nagyon érdekes előadás, megnéztük nagy távcsövön a holdat és jöttünk vissza. Remek hely volt!

Saturday, September 10, 2011

09.09. - ID

Reggel háromnegyed kilenckor túl voltam a sikeres skype tárgyalásomon (nem kell nagy dologra gondolni, csak szeretek mindent komolynak leírni:)(de az is lehet, hogy nem:). Izgalmas és challenging volt. Utána indultunk volna az egyetemre, aztán meg egy üzleti ebédre. Az ebéd elmaradt. Így bementünk még Évivel meg Ildivel ügyeket intézni, aztán meg indultunk Waterburybe, ID-t csináltatni. Ott persze közölték velünk, hogy az igazolás, amit az SSN office kiállított nem elég, csak a kártyát tudják elfogadni és leellenőrizni! Ezen mindannyian kiakadtunk! Amerikában a nagy ügyintéző adatbázisok nincsenek összekapcsolva, nem tudnak egymás policyjáról és nem is akarnak tudni róla! Hát ez szomorú!
Évivel elmentünk megcsináltatni az emission testjét a kocsijára, majd elmentünk autót nézni.
Vezettem egy gyönyörű Buickot, lealkudtam az ár egy harmadát, majd ott hagytam a kereskedőt, mert nem tetszettek a kocsi zörejei, pedig nem vagyok egy nagy autonepper:)
Egy finom dinerben ettünk jóféle hamburgert, majd hazatértünk.
Andrással aztán még elmentünk további autókat nézegetni. A Hondák, Toyoták, Subaruk és Nissanok a célpontok, de sokminden zárva volt már, így mára maradtak a tesztvezetések.
Jó, hogy jött András, nem csak azért, mert neki volt autója és mi így el tudtunk jutni autót nézni, hanem ő már több autót látott nálam, és jobban tudja miket kell kérdezni! Egy Honda CR-V megtetszett. Meg egy Honda Accord is. Este még vettünk sört, és söröztünk egy jót!
Nagyon finomak a Samuel Adams sörök, most Octoberfestes válogatást iszogattunk! A legjobb a Pumpkin sör volt!

09.08 - marketing

Nem semmi tárgy itt a marketing! Kotler-Keller könyvéből tanulunk. A második órára 4 féle házit kaptunk:
- első három chaptert el kell olvasni
- ebből egy óra alatt 25 kérdéses tesztet írni
- elolvasni egy New York Times-os cikket/esettanulmányt (spanyolokat megcélzó kaszinóról szólt, Buffalo Bill néven fut a hely és hatalmas story lett belőle, Las Vegas meg csak szenved a válság miatt) - és feldolgozni szóban
- egy másik anyagot elolvasni (Financial Aspects of the Marketing Strategy) - 4 feladatot kidolgozni, leadni óra elején
Az egész csütörtöki napomat elvette, hogy rendesen felkészüljek rá. Nagyon furcsa érzés volt újra tanulni és házifeladatot írni!
Meg persze terveztem a logót!
Este mentem órára, vittem a kis házimat és figyeltem erősen. Lett egy csapattársam, akit a tanár osztott mellém, mert senkit nem ismertem. A csoport 3/4-e így lett random módon beosztva. Ez a csaj olyan, hogy ha eddig nem voltak hallásproblémáid, akkor mellette lesznek. Olyan mélyen fel tudja karcolni a dobhártyádat az érces hangjával, hogy az egy beirdalt hal bőréhez fog hasonlítani. De jó lesz vele dolgozni, mert nem egy kínai diákot kaptam, aki kb. egyáltalán nem tud angolul (nincs semmi bajom a kínaiakkal, sőt tök jóban vagyok a kínai csoporttársaimmal, csak tényleg nem beszélnek jól, na) Ez a csaj tud angolul. Közös feladatunk egy közepes amerikai céghez ellátogatni és feldolgozni a marketing stratégiáját, majd prezentálni azt. Challenge!
Szinte egész órán a feladatokat oldottuk meg. Nekem mind jó lett. (számolásban nem akkora ászok az amerikaiak, pedig nem voltak nehezek a feladatok) Én leginkább azt tanultam, hogy hogyan kell bemutatni matematikai példák megoldását angolul.
Jó volt!
Utána az volt a terv, hogy a nemzetközi diákokkal elmegyünk egy beülős helyre. De ez elmaradt, mert nem volt nyitva olyan hely, ahol enni és inni is lehetett volna. Én csak enni akartam, mások meg csak inni. Én fáradt is voltam, másnap meg üzleti ebéd, meg reggel egy skype tárgyalás várt rám. "I would say, postpone this event to the next week, lets say wednesday." És végül ez történt.


Thursday, September 8, 2011

09.07 - business meeting

Sokan rájöttek az olvasók közül, hogy a kétsoros bejegyzésből az derült ki, hogy nem volt jó napom.:D
Mivel mindig úgy van, hogy rossz nap után jó nap jön és sajnos a fordítottja, így szükségképpen tegnap jó napom volt. Reggel 6:10-kor keltem, elkészültem, olvastam egy kis marketinget, ettem és 7 órakor már Chris kocsijában ültem New Haven felé tartva, ahol fél 8kor részt vettem életem első amerikai business meetingjén. Novemberre tervezünk egy trade visitet tervezni amerikai és közép-európai vállalatoknak. Részleteket nem lehet írni, de majd apróbb feladataimról írok. Persze nem tervezünk, hanem Chris tervezte én meg mostmár segítek neki. Sőt most olyan feladatot kaptam, hogy nekem is kell terveznem valamit, vagyis elég sok mindent! Igazából ezt a két mondatot le sem kellett volna írnom, maradhat a tervezünk a hárommal ezelőtti mondatban. (Próbálgatom, hogy ki tudok-e provokálni olyan kommentet, hogy Bence te kezdesz kint megbolondulni. Pedig nem!)
New Havenben csak 4 toronyház van. Az egyiknek a 10-ik emeletén volt a megbeszélés egy ügyvédi irodában. Kis bemutatkozás után mindenki rárepült az ingyen kávéra. Énis, pedig nem szeretek kávézni. Tipikus amerikai lötyi kávé volt, amiből minden amerikai 4-5 decit iszik meg egész nap a kis termoszából. Mert aki asszimilált amerikai, annak van kávés termosza és azzal rohangál egész nap. A kicsik meg vízzel, olyan mintha a nagyoknak le akarna állni a szíve, a kicsik meg ki akarnának száradni folyamatosan. Ééséésés volt Dunkin Donutsból fánk! Egyből kivettem a legnagyobbat és legcsokisabbat, persze csak szolid üzletemberes módon, ahogy a többiek ették és tették magukávé a fánkokat (mielőtt még a tipikus Bence kép előjönne és Karácsonykor majd azt hallanám vissza, hogy höhöö hallottam, hogy felzabáltad az összes fánkot az első mítingeden, elmondanám, hogy egy darab fánkot ettem meg, ahogy mindenki más! elvégre Amerikában vagyok vagy nem?!)
Ahogy helyreállt a vérkeringése és a vércukorszintje mindenkinek el is kezdhettük a meetinget. Chris ült az asztalfőnél én a bal oldalán és a többiek még rajtunk kívül négyen szerteszét egy 10 személyes tárgyalóasztal körül. Majdnem velem szemben ült Slava, aki Szasza barátnője és már sokat hallottam tőle róla. Most már tudom, hogy kiről szokott beszélni! Szőke, házas, 20as évei végén járó:D (erre kíváncsi vagyok, kitől mit kapok) ukrán lány, oroszlakta területről. Az ő férje készíti a trade visit honlapját.
Balra tőlem ült Évi főnöke, ahogy ez később kiderült. Egy az egyben Lilla, Tomi barátnője jutott eszembe. Nagyon hasonlított Lillára!
Tőle balra egy nagyon aktív bácsi ült. Olyan 65-68 évesnek mondtam volna, de most 80 éves. Aztakutyafáját! Nem semmi! A megbeszélés után repült Brazíliába!! Zsidó származású, volt a II. vh. alatt koncentrációs táborban, ahonnan sikeresen szabadult, aztán kisebb nagyobb kitérők után Amerikába ment. Szerbiában született és mindenféle nyelven tud, magyarul is. És tudja, hol van Tarcal! Valamint ő vezette be az Avon márkát az USA-ba a 70es években, meg hasonló nagyobb dolgokat csinált. Most is üzletel és járja a világot. Mellette ült az ügyvédünk, aki segít nekünk a szervezésekben. Mellette Slava, mellette Chris, mellette én és indul a kör:D
Az amerikai megbeszélés stílus furcsa volt elsőre. Eléggé szabad, senki nem rohant sehová, kisebb kitérők után persze mindig kilyukadtunk a célnál. Aktív, nem csak a levezető ember beszél. A feladatok proaktívan kerülnek kiosztásra. Persze, mint otthon nagyon fontos, hogy a míting után legyen egy follow-up email, ami leírja, hogy kire milyen feladat jutott és azt meddig kell megcsinálnia.
Egy órára volt tervezve a szessön, kicsivel több, mint két óra lett belőle. Nagyon hatékonyra sikerült! Jó volt!
Elegánsan fel voltam öltözve, Perry Ellis zakó, GAP ing, Kenneth Roberts nadrág, Salamander cipő, BB Torch az övön, Timex óra a karon. Szimpatikus ez az életstílus!
Visszafelé Chrissel egyből az egyetemre mentünk, 11-től business communicationom volt. Nagyon jól sikerülhetett az introduction levelem meg az executive biom, mert Lisa egyből engem szólított fel, és utalt egy-két részletre az eddigi életemből, amiből kiindult a buscom óra anyaga. Jó volt! Tetszett! A többiek mind kérdezték óra után, hogy mért vagyok így felöltözve. Mindenkinek büszkén elmondtam, hogy én már merre jártam, amikor ők még javában aludtak!
Óra után mentünk Ildivel New Havenbe vissza, akkor már shuttlel, a social security officeba, ahol kértünk igazolást az ID csináltatáshoz. 8 percet töltöttem az officeban és el volt intézve amit akartam. I love that service!
Amíg nem jött a következő shuttle sétáltunk egy kicsit. Én életemben először ettem amerikában hotdogotm, aztán kínait. A hotdogot hagyjuk, az nem volt nagy szám, az IKEA-s jobb sokkal és olcsóbb is. Egy kis girnyó hotdog 1,5$. De szinte mindenütt 2$. Ez volt az apetizer.
Aztán jött a kínai! Hát kicsit félelmetes volt a hely, mert csupa kosz volt mindenütt, és mocskos emberek várták a kajájukat, mindenféle bevándorló, mint én is lehelte be az amúgy is ragacsos konyha levegőjét. De bátrak és bevándorlók vagyunk, itt a helyünk! Néztem az étlapot, Ildi mondta, hogy ő itt biztos nem eszik semmit. Mondom ok, én meg csakazértis! Kértem egy Shrimp with garlic sauce-t. Ha már beteg leszek tőle, legalább tudjam arra fogni, hogy tengergyümölcsei volt. Azt sose bírtam emészteni, de mindig vágyok rá, hogy ehessek:D Leültünk várni. Egy koszos, drogos, fehér repper mellé ültem le, aki talán az anyjával beszélgetett kicsit ingerülten. A többieket most nem írom le, mert így is hosszá lesz a bejegyzés! De el tudjátok képzelni, vagyis biztosan nem tudjátok elképzelni! 5 perc alatt, frissen!!! készítették el helyben a kajámat, ízlésesen becsomagolták, és még az 5,25$ban benne volt egy üdítő is. Kérdezi a csaj, hogy drink, mondtam, hogy noooo, erre ő, but this is frreeeee, ok, sprite please:D Addigra asztalunk is lett, így nem kellett álva enni. Kibontottam félve az eledelt, és megkóstoltam! Isteni finom volt! Az otthoni kínai a nyomába sem ér! 5 darab garnélafarok (jó nagyok) kis wokzöldség, és rizs, meg szósz, amiben minden volt, csak garlic nem!
Aztán visszamentünk a QU-ra. Útközben elaludtam a buszon, elnyomott a kaja. Visszamentem a lakásba, és elővettem a business ethics könyvet meg esettanulmány 78 oldalt kellett volna elolvasni. Az esettanulmányt sikerült 6ig. Sok hülye etikafilozófiaelméletet írt le! Andrással beültünk órára és láss csodát nagyon jó órát tartott ebből az anyagból Adobor prof. Többször hozzászóltam, emelve az óra színvonalát. Az amerikai diákok mindig várták, hogy csak kinyögi mit akar mondani, és ki is nyögtem. Adobor sem beszél jobban, csak máshogy ez bátorít! Szóval jó óra volt!
Aztán Andárssal elmentünk a Wendy's-be, ahol ő vett kaját, én meg nem. Nekem volt otthon. A konyhában kigyulladt a kifolyt olaj, de megúsztuk (ezt csak a lányok és anyukák, miatt írtam le, hátha izgulnak egy kicsit) Betoltam nyolc virslit majd egy jó órát beszélgettünk. Truckot kéne venni, vagy sem! Ez itt a nagy dilemma. Utána még olvastam marketinget, mert nem telhet el marketingtanulás nélkül és lefeküdtem aludni!
Hosszú mozgalmas és nagyon jó nap volt a tegnapi!

Wednesday, September 7, 2011

09.06 - kedd

A tegnapi napom nem volt valami fergeteges, hagyjuk is. Az eső egész nap szakadt és 16 fok volt, és persze a légkondi egész nap ment a suliban 18 fokon.

Tuesday, September 6, 2011

09.05 - Labor day

Kicsit utánanéztem annak, hogy itt mit is jelent a Labor Day. Az volt tegnap!
Ugyanazt az erőfeszítést ünneplik a dolgozóknak, mint otthon május 1-én (lehet, hogy a munka ünnepének is utána kellett volna olvasnom, mindegy:) Igazából ez a nyár szimbolikus vége. Mindenki felcuccolja a családot és leviszi a shore-ra, ha jó idő van. Ezt mi is megjártuk szombaton. Szeptember 5-én kezdődik az NFL, ami engem eddig egyáltalán nem érdekelt, de lehet, hogy itt muszáj leszek érdeklődni iránta, ha sociable akarok lenni. (Pontosan 5-ét követő csütörtökön kezdődik.)
Egyébként itt ilyenkor minden a hatalmas leárazásokról szól! András által én is belecsöppentem egy ilyenbe. Csak egy kenyeret akarta venni (eddig már egy jó pár esetben), de persze ez nem sikerült. Bementünk a Bontonba, ahol csak márkás cuccok vannak (otthon nem tudom mihez hasonlítani, mert nem jártam ott ilyen boltokba). 85-90%-os leértékelések voltak.
Hát gyorsan vettem is egy Perry Ellis Portfolio zakót 349,99-ről volt leértékelve 269,99-re és végül megvettem 26,99-ért. Vettem még egy Kenneth Roberts inget és nadrágot, plusz egy Columbia pólót (3,26$ volt). Az egész cucc tax-al együtt 55,26$-ba került.
Nem tudom még teljesen, hogyan csinálják ebben az országban, de még engem is rávesznek, hogy terv felett vásároljak, ez otthon csak nagyon ritkán fordult elő!
Persze a ShopRite-ban sem csak kenyeret vettem, hanem még grillcsirkét, almáspitét, banánt is. Mindezt nevetségesen alacsony áron. 1 lb banán 36 cent. Vicc!! Lassan át kell állnom más gyümölcsre, mert mióta itt vagyok minden nap legalább egy banánt betolok.
Aztán előtte is és utána is ment a tanulás, hát ezerrel még nem is, de ment. Megírtam az introduction emailemet Lisa-nak, az MBA directornak, aki egyben a businesscommnak is a tanára.
Elolvastam, hogyan kell case studyt feldolgozni. Nincsenek benne nagy ördöngösségek, de végre le van írva valahol, nem csak úgy gyere rá magadtól. Persze az mindig jobb, ha magától jön rá az ember dolgokra, de miután már több tucatnyi esetet feldolgoztam, nem is rossz, hogy elolvasom, hogy kell.:)
Este Blackberryztem, meg Ildi meghívott pudingozni, ahová én egy kis banánt vittem ajándékba, másom nem nagyon van:D Beállítottam a GPS-t rajta, még nem tökéletes a rendszer, de sínen leszek most már. Mindig rá kell jönnöm, hogy nem teljesen az én világom a hightech! Lehet, hogy visszaváltok a jó kis fapados Nokiámra, azzal csak smst lehetett küldeni, meg telefonálni. A BB-vel alig tudtam tegnap tárcsázni...:)
Ma megyek a campusra dolgozni, este case study óra!


Monday, September 5, 2011

09.04 - Goodwill

Ahogy felkeltem máris csöngött a telefon. Szasza volt az, mondta, hogy 12-kor indulnak ruhaboltba, ha gondolom menjek. Miért ne?!
Kicsit késve elindultunk. A wallmartba és a shopriteba is beugrottam. Andrásnak megittam a narancslevét, azt kellett gyorsan pótolnom még mielőtt hazajön. Ami ma hajnal kettőkor meg is történt, szóval még időben voltam:D
Aztán átmentünk a Goodwillba, ahol vettem egy GAP inget, egy Ralph Lauren inget, egy Lacost és egy Aberkrombie pólót. 17$. Nagyon király cuccok. Ide még vissza fogok térni.
Délután nekiálltam tanulni. De előtte főztem, megebédeltem és kicsit rá is pihentem a tanulásra, így 6-kor már neki is kezdtem. Business Comra megírtam az executive biographymat, szerintem nagyon jó lett, elégedett vagyok vele. Elolvastam a kötelező fejezeteket is. Majd mégtöbb mosatlant csináltam. Ma már muszáj leszek mosogatni, mert nincs miből enni, ráadásul hajnalban ugye megjött András, és gondolom, hogy majd ő is akar táplálkozni. Este kiköltöztem a nappaliba matracostól és onnan néztem a tévét. A fast and furious xedik rész ment benne.
Mai teendők: rengeteg tanulás. A blogbejegyzés sem lesz valami izgalmas:)
Viszont raktam fel képeket az óceános poszthoz és a mosásoshoz is!

Sunday, September 4, 2011

09.03 - Atlanti-ócean



Tegnap beültünk a kocsiba 11:30-kor és elindultunk Rhode Islandbe. Mentünk az óceán partra fürdeni!
Évi vezetett 81 Exit mellett mentünk el, amíg el nem értük Westerly kijáratot, ott lekanyarodtunk és mentünk Misquamicut felé, ahol a State Beach is volt. Kb. mindenki CT államból ide tartott, dugó volt a 95-ös autópályán, de mondták

a lányok, hogy dél felé még rosszabb a helyzet, még a normál hétköznapokon is, nemhogy hosszú hétvégén jó időben. Néha olyan volt, mint ha a Hegyalján ültem volna a Mészáros utca felé haladva a Balatonra tartva.
CT állam sem a szegényeiről híres, de Rhode Islandet kifejezetten a gazdagok lakják. Az óceán parton végig jacht kikötők vannak, chopperekkel rohangálnak az emberek, hatalmas vadiúj SUV-t látsz mindenfelé, nameg kabriókat. És onnan tudod, hogy Rhode Islandben vagy, hogy minden házat szabadon rakott kőkerítés választ el:


Lassan megérkeztünk, találtunk parkolót. Egész napra 8$ volt. A szezonban ez 30$ is volt. Onnan tudtuk, hogy a parton vagyunk, hogy szörfboltok és félmeztelen emberek, sea-food büfék voltak mindenfelé.
Összepakoltunk és magabiztosan ballagtunk le a partra.
Hát nem volt semmi, mikor először megláttam az óceánt! That is freaking great!
Egy az egyben úgy nézett ki, mint a Baywatchban. Végeláthatatlan óceán mindenütt, hullámok, tengeri fű, homokos part, napernyők, boldog emberek! Átöltöztünk és rohantunk is a vízbe! Eléggé sok tengeri moszatot és törmeléket hozott ki Irene, de attól még az élmény fantasztikus volt! Eddig csak egyszer voltam a tengernél Horvátországban, de az ehhez képest semmi! A víz nagyon jó volt, sütött a nap! Hatalmas hullámok voltak! Jó volt rajtuk ugrálni!
Aztán elmentünk bedobni egy sört a parti parti-helyre. Narrangensett sör

t ittunk (helyi sör, 20 miles from Misquamicut), 4$, de kit érdekelt mennyibe került! (Boltban eddig még nem vettem sört, mert drágálltam 1$-ért.:))

Aztán a csajok elmentek táncolni a helyi DJ zenéjére. Először csak ketten voltak, a mi lányaink! (Mindenki róluk beszélt, hogy nézd már, táncolnak!) Én hamar meguntam nézni a dolgot, és visszamentem a vízbe. Egy óra múlva, mire visszanéztem már tele volt a parkett...:D
Majd elfutottam a State Beach végéig és vissza. Közben találtam egy tökjó napszemüveget, elém sodorták a hullámok, ettől még jobban megtetszett az óceán. Mire visszafutottam a lányok is kibulizták magukat. Összepakoltunk. A parton jött egy fémdetektoros pali és ronggyá találta magát az elhagyott pénzekkel, fülbevalókkal, karkötőkkel, órákkal. Lehet, hogy én is szerzek majd egy detektort!
Majd levezetésképpen beültünk a helyi sea-food büfébe. Labstert akartam enni, de az nagyon drága volt, így maradtam a Deck Hamburgernél. Finom volt, csak kevés.
Hazafelé bementünk Clintonnál a Premier Outlet városba, aztán olyan fél kilenc körül hazaértünk!
Eddigi legnagyszerűbb napom volt az államokban! I wanna go back!

Saturday, September 3, 2011

09.02 - Mosás


Ahogy felkeltem már jött is az email, hogy mehetek a könyveimért a postára. Ha reggel 10 előtt kapok emailt, akkor már mehetek délre átvenni a csomagot, ha utána, akkor csak délután kettőre lehet menni. Ildinek is megjöttek a könyvei, hamarabb rendelte, de mégis egyszerre kaptuk meg. A postán levelem is érkezett. Megkaptam a biztosítási szelvényt, amit mindig magamnál kell tartani, különben nem látnak el. Még jó, hogy ezt ma megtudtam Szaszától.
Beadtam a QCardomat és vártam, hogy kiadják a csomagot. Persze, az enyém elkeveredett. A csaj hívta a főnökét, aki jött és megmondta, hogy nincs csomagom menjek haza. Én meg mondtam, hogy ők küldtek emailt, nem megyek haza, mert az Amazontól megjöttek a tankönyveim. Hívta a főnökét, és már négyen keresték az én csomagomat, ami végül is meglett. Persze nem mondták, hogy bocs, igazad volt.
Már a buszmegállóban szétcincáltam a csomagot, a könyveim mellett a Blackberrym tokja is megérkezett. Hát az egy nagyon király kis telefontok. Olyan okos a BB, hogy ahogy beleteszem a tokjába lezárja a telefont, és ahogy kihúzom belőle, máris feloldja magát. Zseniális!
A tankönyveknek is örülök, mert már egy csomót kell tanulni hétvégén. De most hosszúhétvége van, mert hétfő Labor Day. Mint nálunk a május 1.
Délután felfedeztem a mosószobát. Hát fantasztikus a rendszer! A QCardommal működik mind a két gép. Egyik a mosógép, másik a szárítógép. Ipari nagy mosógépek, elronthatatlanok, automatikus kártyaleolvasóval összekötve, digitális kijelző, stb. És úgy mos, mint egy álom az a gép. Nade a szárítógépet semmi nem űbereli. 38 perc a mosás és 60 perc a szárítás. Kevesebb, mint két óra alatt tiszta, illatos, puha, gyűrődésmentes és száraz ruhákat csinálhat magának bárki. Mindez csak 2 x 1,5$!

Este mentünk vásárolni a lányokkal. Nekem semmit nem kellett vennem, mert még megvettem mindent szerdán. De azért menjünk, hátha látok érdekes dolgokat. A PriceRite nevű bevándorlókra specializált boltba mentünk vásárolni, ami attól különleges, hogy mindenféle világrészekről származó termékek kaphatók, mindenféle bevándorló országából. Két dologot meg kellett vennem. Egyik egy 99 centes kókusztej volt, kókuszdarabokkal. Azóta is a hűtőben van a fele, mert elég rosszul lettem tőle:D De, ha már megvettem, akkor megiszom! A másik kitűnő fogás 4 db fagyasztott amerikai pisztrángsügér 6$-t. Remélem ez jobb választás volt. Most a fagyóban várnak a sorsukra.
Utána megnéztük a The Island c. filmet, amit én most láttam volna harmadszorra, de ezen is sikerült elaludni. Valamint megkóstoltuk, én először, hogy milyen az amerikai import vodka.
Jó nap volt!

Friday, September 2, 2011

09.01 - SSN

Egyre közelebb kerülünk az autóvásárlás lehetőségéhez!
Nem szeretem a papírmunkát. Egy új országban meg még jobban nem, mert azért mégsem úgy ugrál itt az ember, mint ahogy ezt esetleg otthon megtenné. Az orientation weeken elmondták, hogy milyen papírokat kell beszerezni, hogyan, mihez. Néhány érdekesebb dolog. Soha nem mehet a felvett kredited száma 9 alá, mert a homeland security megkeres, hogy megszeged a beléptetésed szabályait, ugyanis te itt full-time student vagy, amihez legalább 9 kredit kell. Ki lehet menni Kanadába, de kell két héttel hamarabb írásos hozzájárulást kérni az egyetemtől, nem azért, hogy kimehessünk, hanem azért, hogy aztán visszaengedjenek minket az USA-ba. Nem addig lehet egy országban tartózkodni, amíg a vízumod érvényes, hanem amíg a beutazási státuszod fennáll. Ha én eltanácsoltatom magamat a QU-ról, akkor hiába érvényes a papírom 2013 közepéig, haza kell mennem.
Az autóvásárláshoz egy dolog kell: connecticuti ID. Ez egyszerűnek tűnik, de nézzük mi kell az ID-hoz. Kell hozzá egy postai bélyegzővel ellátott levél, ami azt bizonyítja, hogy te a posta szerint is itt laksz. (P.O Boxos nem jó, mert azt bárhová meg lehet adni. Paradoxon a mi esetünkben, hogy a Whitney Villageben lakunk, ami nem a Mount Carmel Ave 275, de ide nem kapunk levelet. Levelünk csak a P.O. Boxba jön, ami meg ugye nem jó.) Így kell egy papír az egyetemtől, hogy mi igenis itt lakunk. Ezt tegnap a Residential Life Officeban meg is kaptuk. (Van ott ingyen csipsz, a néni is kedves, néha majd beugrok egy kis ingyen nassolnivalóra) Kell még egy nyomtatvány, amit ott kell kitölteni és az SSN. Ja és kell Driving Licence.
Most nézzük mi kell az SSN-hez. Kell hozzá a Passport, DS-2019 nyomtatvány, I-94 Form kitöltve, a szponzorlevél az egyetemtől. Egy igazolás az egyetemtől, vagy a munkáltatódtól, hogy dolgozol, mert csak akkor kaphatsz SSN-t (Social Security Number), ha munkajogviszonyod fenn áll, vagy fenn fog állni. De ez is a munkába állás előtt kell, hogy be legyen jelentve nem is tudom hány nappal. Viszont a beutazás után kb. 10 napnak el kell telnie, hogy ezt kérvényezhesd. Ott még ki kell tölteni egy nyomtatványt, egy-két yes-no kérdésre válaszolni kell. És várni kb. 2 hetet, hogy ezt megkapd.
Mi ezt tegnap kértük, hétfő Labour Day, nem dolgozik senki, kedden majd bemegyünk Ildivel, vagy csak egyedül bemegyek és kérek egy igazolást, hogy jön majd a kártyám és van számom. Ezzel a papírral el tudom majd kezdeni az ID igénylést. Az SSN office New Heavenben van. A DMV office pedig egy másik helyen, most nem jut eszembe hol, de oda nem lehet shuttle busszal eljutni. Viszont ami jó az ID-ben, hogy egyből kiállítják.
Ha minden jól megy, akkor jövőhéten csütörtökön meglesz az ID-m és mehetek autót nézni.
Az ID-t SSN nélkül is lehet kérni, de amikor lesz SSN-m, akkor egyből lehet menni cseréltetni:D

Ebbe az SSN officeba vitt el minket Ildivel Évi. Az officeban fél óra alatt elintéztük, amit akartunk és mentünk sétálni a Yale-n és körülötte. (Az officeban csak sötétkéket voltak és annak is a beteg, életképtelen része. Nagyon durva figurák mozgolódtak különféle ügyekben ott. Ha majd felfedezem mélyében az eü. rendszert itt, írok róla!)
Az egész New Heaven a Yale-ről szól. Gyönyörű College, az épületei lenyűgözőek, kőből vannak, faragások díszítik, rendben van tartva a környék, vannak kisebb parkok, szökőkutak. Egy egész negyed csak a diákoké. Elképesztő! Bementünk a Yale könyvtárába. Hát nem csoda, hogy ilyen okos emberkéket képeznek ott. Abban a könyvtárban én is szívesen tölteném az időmet. Sajnos szinte mindenhová Yale Carddal lehetett bemenni, így túl sok mindent azért nem láttunk. Azt mesélik, hogy a Yale nem szereti a QU-t, így nem ajánlott QU-s pólóban a környéken mászkálni.
Visszafelé megálltunk a Kelly'snél fagyizni. Hát én nem nagyon értettem meg az árazást, meg a mennyiségeket. Próbáltam nem 3,5$-t fagyit venni. Volt special offer 3,5$ - tejszínhab, 1 feltét (valami rászórva) és talán 2 féle fagyi egy hungarocell cup-ban. És volt ez: 60 cent = 1 ounce, de itt mindent gombócban adtak ki. És honnan tudjam, hogy mennyi ounce 1 gombóc, és hogy mekkora egyáltalán 1 gombóc.
Túltettem magam a számolgatáson, lesz, ami lesz kérjünk! Ekkor néztem csak bele a pultba. Hát nem volt nagyon hívogató a látvány. 10 literes műanyagvödrökben volt tálalva a híres kézzel készített fagyi. És persze már csak az alján kukucskált valami finomság. Az oldala a vödröknek tiszta maszat volt, olyan volt mint Jászalsószentgyörgyön a szomszéd fagyizó, amikor már szinte semmi fagyijuk nem volt. Hát na, mit válasszak?! A csaj nagyon adni akart már valamit. Erre megkérdeztem, hogy mit ajánl? Kérdezte, hogy szeretem-e a kávé ízesítést, mondtam nem. Kérdezte, hogy a gyümölcsösöket szeretem-e, mondtam nem. Ekkor már a 30 féle vödör kínálat kb. 2 opcióra csökkent. Ráböktem egy csokisszerűségre, ez jó lesz! Huhh, láttam rajta a megkönnyebbülést, hogy 8 perc alatt sikerült belőlem egy 1,27$-os forgalmat kisajtolnia. Én is megnyugodtam, hogy nem lett 3,5$ az ár, és ízre is nagyon finom volt, tényleg! Fura, hogy itt nem pörögnek nagyon rá a tálalásra.
Még egy nagyobb sztoricsokor maradt a tegnapi napból. Elmentem marketing órára, amiről mindenki azt mondta, hogy rettentő nehéz teljesíteni, stb. Dugó volt, mert lezárták az egyetem felé vezető hidat. Így 3 percet késtem. Pont a névsor ment, ahogy leültem már mondta is a nevemet: Bensz Erdöláj? Yes! (Hát nem okoskodok, hogy nem így hívnak, elvégre most késtem el, amit ő nem is bír elviselni) Te rokona vagy Gyeniel Erdölájnak? (Ő, Dani, aki már elvégezte a programot itt) No. Mentünk tovább.
A következő órára csak négyféle házifeladatot kaptunk, de jó lesz az óra. Itt a marketinget biztosan meg fogom tanulni! Már várom! A lányok azt mondták, hogy itt a fiúknak előnyük van, mert a pali meleg. Hát milyen jó már nekünk:) És most először ültem végig egy teljes MBA órát; 2 óra 40 perc - 160 perc egyszerre. Majd úgy fogom fel, hogy egy héten négyszer megyek el a moziba, megnézni a HP7-et. :D
Évi megvárt, és hazahozott, ami nagyon jó volt, mert este rosszul járnak a shuttle-k. Még összetalálkoztunk Marienn-nel a brazil lánnyal, akiről kiderült, hogy az amerikai barátnőjével él, aztán kiderült, hogy a barátnő számára is olyan, mint nekem Anita. Barátnő! Mondta, hogy szeretne itt maradni az USA-ba, mondtam, hogy csak el kell vetetnie magát egy amerikaival. Mondta, hogy ez nem lehetséges. Miért nem? Because, I am gay, and the gaymarriage is not allowod in the States (becuase of the Federel Law). Hát elég meredek volt a szóhasználata azért. Évivel el is köszöntünk lassan és mentünk haza. Elég volt az élményekből egy napra!

Thursday, September 1, 2011

09.01 - megjott a Blackberrym

Igen, megjott a telo, amit annyira vartam!
Okos telefon, ezt a bejegyzest mar rola irom!
Meg baratkozok vele, de rengeteg mindent tud csinalni.
Majd irok rola, hogy miket is!

08.31 - dupla óra

Ezen a napon két órám is lesz. Az egyik a business communication a másik pedig a business ethics and legal environment. 11-re mentünk is a communicationre. Persze megint nem tudtam, hogy merre kell menni, így követtem Ildit. Egy alagsori teremben lesz az óránk, de itt a múlthéten csőtörés volt és el lett árasztva az egész, így most felszedték mindenhol a padlót, fertőtlenítettek, tanárokat kiköltöztették meg az órákat is, de mi már ott tanultunk lent. Lisa a tanárnőnk, aki az MBA Program Director, nagyon klassz fej! Egyből belecsaptunk a lecsóba, íratott velünk egy szintfelmérő tesztet, hát elég nehéz volt, de meg lehetett oldani. Ez az óra 1 kredites és nekünk, international diákoknak külön csoportunk van. Minden órára lesz házi, már most is kaptunk két feladatot, és nagyon segítőkésznek tűnt. Meg is vettem az órájára a másik könyvet is. 76,5$ használtan. De megéri, mert igazi business english fogunk tanulni. Jepp!
Hamarabb el lettünk engedve, így mivel nem volt kenyerünk, gondoltuk, hogy a shuttle-lel elmegyünk a hamdeni bevásárlóközpontba. Persze a kenyér vásárlása helyett, egy komplett nagybevásárlás lett belőle. A kedvenc kajám a helyben sütött grillcsirke lesz. 2,19 lb (több, mint 1 kg) és 3,99 vagy 4,99$-ba kerül. Isteni finom. Ruhaboltba is bementünk, nagyon jó áron vannak ruhák, nagyon jó minőségben! Karácsonyig majd cserélgetem a ruhatáramat. Persze Évivel is ebben a boltban futottunk össze. Kicsi ez az Amerika. Éppen a kocsiját várta a szerelőtől.
Aztán mint a málháscigányok (mi ezt így szoktuk mondani), letáboroztunk a shuttle megállójában, leültünk a padkára, és egy kicsit falatoztunk is, kenyér, fánk, mango üdítő, ezaz. Még a sötétkékek is csak néztek, hogy micsoda népség ez. Hát olyan, akinek még nincs autója:)
Utána visszamentünk a campusra, mert a shuttle oda visz és onnan indul. Ildi beült a megállóba, én meg elmentem beszerezni a Social Security Numberhöz szükséges igazolásokat, mert ma elmentünk New Heaven-be ügyeket intézni és kellett hozzá egy-két papír. Persze, ahogy szokott lenni, küldtek egyik helyről a másikra. Végül Lisa (akit írtam korábban) mindent elintézett kb. 5 perc alatt. Innentől, ha kell valami egyből hozzá fogok menni.
Esti óra business ethics volt. Egy sötétkék professzor tartja. Nagyon király akcentusa van, nagyobb mint mint nekem. Ezt a tárgyat nem akartam felvenni, de már csak itt volt hely, aztán tegnap tudtam meg, hogy ez amúgy is kötelező lenne. Ő is hamarabb engedett el minket. Máris hozzászóltam az órán, és nagyon tetszett neki, amit mondtam. Remélem ezzel a tárggyal nem lesz baj.
Utána elugrottunk Andrással (ez az óránk közös) a Taco Bellbe és a drive thruban vett egy pár burritot estére. 1 burrito = 1 $ + 6,3% VAT (Igen, itt az áfa csak 6,3% - CT-ben most emelték, tavaly csak 6% volt. Este meg jól betakóztunk és begrillcsirkéztünk.