Sunday, August 28, 2011

08.25 - orientation day

Reggel negyed 10kor találkoztunk Ildivel, hogy felsétáljunk a campusra. Érdekes ötlet itt sétálgatni, mert nem igazán van járda:D Mindegy minket nem érdekelt, jó volt az idő és fel akartuk fedezni a környéket egy kicsit. Fél óra alatt fel is értünk és beültünk az eligazításra. 7en vtoltunk international MBA diákok, Marienn (brazil lány), Marta (lengyel lány), két kínai lány, Chad (thai srác) és Ildivel ketten. Olyan 30an lehettünk az eligazításon, rajtunk kívül szinte mindenki szaud-arábiai! Ők ösztöndíjjal vannak itt, és mindenki medical science-re jött. Nagyon érdekesek voltak a lányok, ahogy felszabadulva ültek Amerikában burkában.
A kelet-európaiakat egyből megismertettem a többiekkel, mikor arról kérdeztek minket, hogy mit kell feladnunk abból, amit otthonról hoztunk. Mondtam, hogy Marta, Ildi és én tudunk inni, nem úgy, mint az amerikaiak, mert mi felnőttünk az alkohollal. Az amerikaiak meg, fél literes üvegből kortyolva isszák a vodkát és 1 óra alatt szétcsapják magukat. (Így utólag nem biztos, hogy kellett volna mondani ezt:)
Mondtam még, hogy a kaja nem jó. Ebéd alatt mi nem a csipszet, kólával, hamburgerrel és sajtlevessel értjük. A campus canteenjén nehéz ehető táplálékot találni, mindezt 10$ alatt nem úszod meg ráadásul. Ha magadnak csinálod a kaját, akkor egész napot ki tudod hozni 6$-ból úgy, hogy semmivel nem spóroltál. (Ez a mostani számítások szerinti terv, majd meglátjuk mi az ami tényleg kell az egészséges étkezésekhez.) A tanárnő mondta, hogy jó, hogy mondtam ezt a dolgot, megpróbál majd tenni valamit, mert neki sem tetszik, ami itt megy kaja címszó alatt. Ebben majd számít az együttműködésemre. Hát legyen így, de úgysem lesz.
Egy-két szabály, ha 21 év alattiaknak adsz alkoholt, vagy csak ott vagy amikor isznak, kirúgnak a suliról. A legkomolyabban a hate crime-t veszik. Ez azt jelenti, hogy sértegeted a származását az egyénnek, akármilyen hovatartozását említed, stb. Szintén kirúgnak és a state police-nek átadnak.
Hát annyira nem volt hasznos az orientation, mint amennyire lehetett volna.

Fél4kor megkerestük a shuttle megállóját, és kisebb késéssel meg is jött egy sötétkék nő által fezetett nagyon pöpec kisbusz. Itt minden shuttlet sötétkékek vezetnek. (Ezt Andrástól tanultam. Vannak még a világoskékek, akik a mexikóiak.)
Miután hazaértünk, mennék be a szobámba, de a QCard csak a bejárati ajtón engedett be, a szobámba nem. Nahátttt, hívtam a securityt, hogy elromlott az ajtóm. Mondta, hogy mindjárt küld valakit. Egy óra múlva meg is jött egy világoskék karbantartó, aki szétkapta az ajtómat. Kiderült, hogy lemerült az akku az ajtóban és a beléptető memóriája is megtelt. Nem semmi rendszer van errefelé!
Minden nap történik valami! (az ajtó kb. 3 hónap alatt merül le, és 2évente telik meg a memóriája)

No comments:

Post a Comment